ELECTRIC GRAND is een muzikaal kunstproject van beeldend kunstenaar Antoon Versteegde en pianist/componist Bart van Dongen. De ruimtelijke installatie is als het ware een hele grote akoestische piano waar je als publiek middenin staat. Elke toon van de vleugel krijgt zijn eigen speaker. Deze speakers vormen een grote cirkel waar pianist en publiek zich binnen in bevinden. De pianist vanzelfsprekend statisch, het publiek dynamisch. Men loopt rond, verkiest haar favoriete plek, ligt, zit; wat zemaar wil.

Van Dongen prepareert de vleugel zodat er heel andere klanken ontstaan dan te doen gebruikelijk. Deze klanken vormen een belangrijk onderdeel van de composities die hij speciaal maakt voor dit instrument. Versteegde plaats de speakers in een groot bouwwerk van bamboe. Achttien piramides van tien meter hoog waarin totaal tweeënzeventig speakers hangen vormen de Electric Grand.


Technisch

Electric Grand wordt gebouwd rond een Yamaha CP70B. Deze akoestisch/elektrische piano heeft een geavanceerd piëzo-pickup systeem dat de trillingen van de snaren omzet in een audiosignaal. De per toets gescheiden signalen naar twee en zeventig aparte geluidboxen gestuurd – elke toon haar eigen speaker – die in een bamboe stellage hangen in een cirkelopstelling van vierentwintig meter doorsnee. Aldus wordt het pianogeluid opgesplitst tot een ruimtelijke beleving, alsof je in het instrument zit.


Zie HIER een video-animatie van de Grand Electric.