Een bamboekathedraal voor een piano.

Een lumineus idee uit de koker van beeldend kunstenaar Antoon Versteegde en pianist/componist Bart van Dongen. Tijdens November Music realiseert het tweetal in de Kaaihallen gelegen direct achter de Verkadefabriek, Electric Grand, een muzikaal bouwwerk dat de luisteraar letterlijk onderdompelt in de sacrale klanken van de piano. Elke toon van de semi-akoestische vleugel krijgt zijn eigen speaker. Deze speakers vormen een 48 meter lange installatie waar pianist en publiek zich binnenin bevinden. Versteegde plaatst de speakers in een groot bouwwerk van bamboe. Achttien piramides van negen meter hoog waarin totaal tweeënzeventig speakers hangen vormen de Electric Grand, de grootste piano ter wereld.

De pianist kruipt achter het klavier, laat de muzikale fantasie de vrije loop terwijl het publiek zich een half uur vrijelijk door de ruimte beweegt. Iedere bezoeker kan op zoek gaan naar zijn of haar favoriete luisterstek. Van Dongen prepareert de vleugel op inventieve wijze zodat er betoverende klanken uit de vleugel omhoogstijgen. Deze klanken vormen een belangrijk onderdeel van de composities die hij speciaal maakt voor dit instrument.

Bart van Dongen is componist, musicus en conceptueel kunstenaar. In 2007 won hij de tweejaarlijkse Brouwerij Cultuurprijs voor de stad 's-Hertogenbosch.

Antoon Versteegde studeerde in 1978 af aan de Koninklijke Akademie voor Kunst en Vormgeving in ’s-Hertogenbosch. Als vrijgevestigd kunstenaar wilde hij zijn kunsten vooral tonen buiten de gevestigde instituten en expositieruimtes van de kunstwereld. Zijn werk is sindsdien te zien op openbare locaties met vrije toegang voor iedereen. Levensgrote tijdelijke buiteninstallaties, gebouwd met lichtgewichtmaterialen zoals bamboe, vlaggen, touw en elastiekjes.


Techniek

Electric Grand wordt gebouwd rond een Yamaha CP70B. Deze akoestisch/elektrische piano heeft een geavanceerd piëzo-pickup systeem dat de trillingen van de snaren omzet in een audiosignaal. De per toets gescheiden signalen, worden naar 72 separate geluidsboxen gestuurd – elke pianotoets heeft een eigen luidspreker – die in een bamboe constructie hangen in een cirkelopstelling van 24 meter doorsnee of een rechte-lijn-opstelling van 48 meter. Aldus wordt het pianoklavier opgesplitst en ruimtelijk verspreid tot een unieke beleving, waar je letterlijk het instrument van binnenuit kunt beleven.


Zie HIER video-animaties van Grand Electric.

Voor data, tijden en kaartverkoop, zie Novembermusic